• 30 Dagars öppet köp30 Dagars öppet köp
  • shippingFri frakt över 890 sek
  • kundserviceTelefonnummer: +46 (0) 31-788 10 33

Allt du behöver veta om spikskor

9 April 2024
Allt du behöver veta om spikskor

Spikskor eller Spikes: en urgammal lösning för extra grepp och fart!

Det är ingen överraskning att Usain Bolt, världsrekordhållare på 100-meter sprint, sprang den blixtsnabba tiden med spikskor. Dessa lätta skor kommer från friidrottens värld och på undersidan av skon sitter spikarna. Redan under antiken användes spikar för att ge ordentligt grepp och fart. De har utvecklats massor under årens lopp och nu är spikskor en integrerad del av tävlingsidrotten. Men för vem och när är spikskor egentligen lämpliga? Det kan du läsa om här.

Utbudet är stort  

Mängder av tävlingar, många olika distanser och därmed många olika typer av spikskor. Inom friidrotten finns det olika kast-, hopp- och löpgrenar där varje spiksko har sin specifika egenskap. Med en förkärlek för löpning kommer vi att fokusera särskilt på löparspikskor. Från en blixtsnabb sprint på 100 meter till ett kilometerlångt trailrun - med spikskor kan du räkna med ett fantastiskt grepp på en våt friidrottsbana eller i en lerig skog. Och det som är extra bekvämt är att du själv kan byta ut spikarna när de är utslitna. Så oavsett om det är vått eller torrt, med spikskor kommer du alltid att känna dig trygg och självsäker när du startar din träning eller tävling!  

Snabb, snabbare, snabbast

Men ett bra och fast grepp är inte det enda! Spikskor är speciellt utformade för att du enkelt ska kunna komma upp i fart och bibehålla den. Jämfört med löparskor har spikskorna en styvare platta för oöverträffad energiåtergivning. I kombination med spikarna är det en barnlek att komma upp i fart och de blixtsnabba tiderna visas automatiskt på tävlingsklockan. Men även när du är ute efter en fartökning under träningen ger spikskor en härlig boost. Spikskor ger dig det där lilla extra, och den där energiinjektionen kommer väl till pass när du vill sätta ett personbästa!

Välj klokt!

Men hur väljer man rätt spikskor för löpning? Här är en praktisk tumregel. Ju kortare sträcka, desto styvare spikplatta för snabba tider. Ju längre sträcka, desto mer dämpning i spikplattan, vilket dina fötter, hälsenor och vader inte kan vara utan. Om du är skadebenägen är det inte att rekommender att du tränar ofta med spikskor. Om du är osäker, välj en sko med tillräcklig dämpning och se om det känns bättre för dina muskler och senor. Spikskor ska inte vara ett hinder för din kropp, utan ett hjälpmedel för att få dig att prestera på topp!