• 30 Dagars öppet köp30 Dagars öppet köp
  • shippingFri frakt över 890 sek
  • kundserviceTelefonnummer: +46 (0) 31-788 10 33

Den bästa löptekniken för nybörjare

29 December 2021
Den bästa löptekniken för nybörjare

Oavsett om ditt mål är att springa effektivare eller snabbare är det alltid viktigt att du tar en ordentlig titt på din löpstil. Särskilt om du är nybörjare finns det ett antal saker du bör vara uppmärksam på. Vi vill ge dig några praktiska tips som du kan använda för att förbättra din löpteknik.

En löprörelse kan delas in i olika faser; startfasen (avstampet), växlingsfasen (fasen mitt i, när foten är fri i luften) samt slutfasen (stegisättningen).

Löpning är en cyklisk rörelse. Du gör oftast samma rörelse under varje löp-pass. Om du till exempel springer 5 km kommer du i genomsnitt att göra 4 000 stegisättningar och 4 000 avstamp. Eftersom du måste absorbera krafter som är två till tre gånger större än din egen kroppsvikt är det helt normalt att du gör små misstag. Dessa misstag i din löpteknik kan dock få stora konsekvenser för dina framsteg.

Öka din effektivitet genom att träna din löpteknik

Det är viktigt att träna din löpteknik eftersom den i stor utsträckning bidrar till din effektivitet. Ju effektivare du springer, desto högre hastighet kan du uppnå med samma mängd energi. Även koordination, uthållighet, smidighet och styrka är oerhört viktiga och bidrar till ett effektivt sätt att röra sig.

Tips för att förbättra din löpteknik

Det finns ett antal saker som du bör vara uppmärksam på när du springer för att förbättra din löpteknik. Se till exempel till att armarna rör sig bra och att du låter rörelsen komma från axlarna och att du undviker att armarna rör sig för mycket i sidled. Se till att stegisättningen är ´´mjuk´´ och försök att landa mer på framfoten. Undvik att springa för mycket på hälarna. Slutligen bör överkroppen vara upprätt eller något framåtlutad.

Experimentera med steglängd och stegfrekvens

Det är viktigt att välja en hastighet som du känner dig bekväm med och som du kan kontrollera. Experimentera med steglängd och stegfrekvens. Du kan t.ex. variera din takt med hjälp av musik, vilket gör att du enkelt kan springa på antalet steg per minut.

Få råd av en löpcoach

Ovanstående tips kommer att hjälpa dig att komma ett steg närmare den perfekta löpstilen, men det är också bra att få råd av en löptränare. En tränare kan se om du har för stora spänningar i nacken eller axlarna och dessutom kan han eller hon bättre analysera din landning. En löptränare kan även se om du utför en viss övning på rätt sätt.