• 30 Dagars öppet köp30 Dagars öppet köp
  • shippingFri frakt över 890 sek
  • kundserviceTelefonnummer: +46 (0) 31-788 10 33

Historien om Nike Air Zoom Pegasus

8 August 2022
Historien om Nike Air Zoom Pegasus

Nike Air Zoom Pegasus lanserades 1982. Idag har löparskon blivit en av de mest eftertraktade modellerna i löparvärlden. Det är Nikes mest konsekventa och populäraste löparsko genom tiderna och är även känd som Peg..

Löparskobranschen omdefinierades 1978

Nike omdefinierade löparskobranschen i slutet av 1978 med introduktionen av Tailwind. Tailwind var den första skon med en Air-enhet och gav en ny dimension till skovärlden. Men det medförde också flera problem, varav det mest kända var stabilitetsproblem.

Detta resulterade i "The Running Line". Rapporten skrevs av Howard Banich, chef för Nike Footwear. Den gav en kritisk bild för företag som tillverkar löparskor. Den introducerade Air Wedge Trainer-projektet (som så småningom skulle bli Nike Air Zoom Pegasus). För att göra luftsulorna mycket prisvärda släppte Nike Columbia (för herrar) och Aurora (för damer) 1980. Detta löste stabilitetsproblemet, men löparskorna var mycket styvare än önskat.

1985 släpptes Epic. När NSRL:s forskare testade denna löparsko fann de att kilen förbättrade stötdämpningen med 12 % jämfört med en EVA-mellansula. En hälkile erbjöd fortfarande fördelarna med Air där det behövdes mest, under hälen vid hälkontakt, men den var billigare eftersom den faktiskt bara var en tredjedel av storleken på den fullängde Air-sole som användes i Tailwind.

Pegasus introducerades för första gången av Nike i samband med New York City Marathon 1982. Modellen släpptes i begränsade mängder till utvalda återförsäljare vid den tiden. Detta genererade nästan 200 000 dollar i försäljning med cirka 8 000 sålda skor. I december 1982 hade antalet överskridit 35 000 par. 1983 släpptes Pegasus i större skala för herrar och damer. Det var en favorit från början. Pegasus med Heel Air överbryggade klyftan mellan gamla EVA-mellansulor och Total Air.

Nike Air Zoom Pegasus och Nike Air Zoom Pegasus Trail

Idag kan du inte bara välja Nike Air Zoom Pegasus, utan även Nike Air Zoom Pegasus Trail. Den här löparskon är speciellt utformad för löpning på oasfalterade stigar och erbjuder därför bra grepp och stabilitet. Perfekt om du till exempel springer i uppförsbacke eller nedförsbacke.