• 30 Dagars öppet köp30 Dagars öppet köp
  • shippingFri frakt över 890 sek
  • kundserviceTelefonnummer: +46 (0) 31-788 10 33

Hur börjar jag springa (igen)?

24 April 2023
Hur börjar jag springa (igen)?

Du vill börja springa (igen) och det är först och främst värt en applåd! För varje löpare som någonsin har börjat vet att alla starter är svåra. Oroa dig inte, du har redan tagit det första steget. Med hjälp av att läsa på de här 7 tipsen kommer du att vara i flödet på nolltid och du kommer att fråga dig själv varför du inte började mycket tidigare.

1. Spring inte för fort

Hur börjar du springa? Tips 1: Gå inte i full fart direkt, för du är risken stor att du får skador och muskelvärk. Håll det roligt för dig själv, börja med ett litet varv i ett tempo som du lätt kan hålla och bygg upp steg för steg. Börja till exempel med 5-10 minuters löpning följt av vila. Ju oftare du går desto bättre går det att springa. Övning ger färdighet och tro oss du kommer att uppleva framsteg redan efter några veckor.

2. Sätt upp mål!

Om du inte springer enbart för att rensa huvudet är det trevligare att springa om du arbetar mot något. Sätt upp (uppnåeliga) mål för dig själv, till exempel att springa dina första 5 km och lägg eventuellt till en måltid på till exempel 30 minuter. På så sätt gör du din egen prestation mätbar och kan följa dina framsteg. Behöver du en extra utmaning? Anmäl dig till ett löpartävling eller evenemang och testa dig själv!

3.Gör ett schema

Planera in dina veckolöpningar på bestämda tider. Spring till exempel ett eller två kortare varv under veckan och planera ett längre lopp på helgen. Genom att göra tid för dig själv varje vecka, för det är så du ska se det, kommer du att börja en trevlig vana som de aldrig kommer att ta ifrån dig.

4.Hitta en löparkompis

Allt du behöver för att börja springa är du själv, men att träna tillsammans motiverar och är ofta mycket trevligare. Hitta någon i din närhet, gå med i en friidrottsklubb och ge er ut på vägarna tillsammans. Motivera varandra.

5.Vila och lyssna på din kropp

För att bli snabbare och bättre på löpning behöver du inte träna varje dag. Dina vilodagar är minst lika viktiga för att återhämta dig, så att du fortsätter att förbättra dig. Håll noga koll på din kropp, smärta är ett absolut no-go! Vila och fortsätt först när du är smärtfri igen. Tips: Det finns löparklockor som visar din återhämtningstid, så att du vet hur mycket tid du bör planera in mellan dina löprundor.

6. Variation i dina löpningar

Att alltid göra samma varv i samma tempo kan bli tråkigt. Prova en ny rutt, börja med trailrunning eller experimentera med olika typer av träningspass. Har du någonsin provat en Fartlek? Har du bara en rutt i närheten? Då kan det till och med hjälpa att springa den medurs en gång i stället för moturs.

7.Se till att du har rätt utrustning

Allt beror på rätt utrustning. Kan du springa med vanliga sportskor? Nej, absolut inte. Försök inte heller. Se till att du har ett par bra löparskor med tillräcklig dämpning och komfort för att minimera risken för muskelömhet och skador och maximera din löpglädje. Vi rekommenderar också löparkläder som är bekväma och andas, och vill du ha lite distraktion eller extra energi på vägen? Spring då med musik eller en podcast. Men var uppmärksam på din omgivning.

Med dessa tips i åtanke återstår en fråga: När ska du springa i dag?