• 30 Dagars öppet köp30 Dagars öppet köp
  • shippingFri frakt över 890 sek
  • kundserviceTelefonnummer: +46 (0) 31-788 10 33

Hur du motiverar dig själv att (fortsätta) springa

29 December 2021
Hur du motiverar dig själv att (fortsätta) springa

Som med många träningsformer, är det svårt att börja med löpning. Om du tycker att de första kilometrarna känns jobbiga betyder det inte att löpning inte är din sport. Det du behöver mest av allt är uthållighet och förmågan att fortsätta även när det känns tufft. Med tiden kommer du att känna dig motiverad att fortsätta träna och du kommer att få mersmak.

I den här artikeln får du veta hur du kan motivera dig själv att fortsätta springa.

Låt din kropp vänja sig vid att springa

Det är troligt att du, de första gångerna du springer, kommer att märka att det inte känns naturligt. Det är inte alls förvånande, eftersom din kropp inte är van vid att springa ännu. Din kondition måste byggas upp. Detta tar helt enkelt tid. Ju oftare du springer, desto bättre går det. En sak är säker, att ge upp är inte ett alternativ!

Sätt upp realistiska mål och börja långsamt

Du vill helst kunna springa 5 km på en gång, utan stopp och så snabbt som möjligt. Att sätta upp orealistiska mål är inte motiverande. Se därför till att sätta upp realistiska och små mål. I många fall är det tillräckligt utmanande att springa i tre minuter i sträck i början.

Börja bygga upp din uthållighet

Du kommer snart att märka att det är lättare att springa och du kan hålla samma tempo varje kilometer, när du springer långsamt. Det gör det mycket roligare att springa om du kan uppnå dina mål och därför är det viktigt att först bygga upp din uthållighet. När du märker att din kondition förbättrats avsevärt kan du välja att öka farten. Först öka distansen och sen farten.

Håll koll på dina framsteg och lita på utvecklingen

Det är alltid viktigt att komma ihåg att det tar tid att bygga upp konditionen. Se därför till att du ger dig själv den tiden. Om du springer regelbundet (två till tre gånger i veckan) kommer du att känna att det blir lite lättare att springa för var vecka. Genom att hålla koll på dina framsteg, till exempel med en Garmin- eller Polar-klocka, kommer du märka hur mycket bättre du blir vecka för vecka. Det är också ett bra sätt att bli motiverad på och se hur långt du har kommit i din utveckling.

Belöna dig själv med löparutrustning

Oavsett om du precis har genomfört dina första 5 km, avslutat din 10 km-tävling eller siktar på ditt nästa halvmaraton, är det ingen tvekan om att alla mål är värda att fira. Belöna dig själv med löparutrustning! Köp en ny löpartröja, en löparklocka eller prova på att springa med sportsnaks för extra energi.

Varför började du springa?

Med tiden kan din motivation sjunka. Tänk då på när du bestämde dig för att börja springa. Vad var anledningen? Att bli friskare? Få bättre kondition? Gå ner i vikt? Om du tänker tillbaka på detta, på vad ditt mål var, får du ännu mer motivation att fortsätta med löpningen i framtiden.