• 30 Dagars öppet köp30 Dagars öppet köp
  • shippingFri frakt över 890 sek
  • kundserviceTelefonnummer: +46 (0) 31-788 10 33

När behöver dina skor bytas ut?

21 January 2023
När behöver dina skor bytas ut?

För både nybörjare och erfarna löpare är ett par bra löparskor med bra dämpning och spänst oumbärligt för löpningen. Men oavsett om du springer 5K, 10K, ett halvmaraton eller längre så ger dina skor inte längre rätt stöd efter ett tag och behöver därför bytas ut efter ett tag. Här kan du läsa om när dina skor behöver bytas ut och vad du kan känna igen det på.

När ska du byta ut dina löparskor?

Det finns inget exakt antal kilometer eller någon exakt tidpunkt för att byta skor. Hur snabbt en sko slits ut och på vilket sätt beror faktiskt på flera faktorer, t.ex. din löpstil, hur många kilometer du springer, men också din vikt.

En löpare som är 1,80 m lång och väger 85 kg sliter ut sina skor mindre snabbt än en löpare som är 1,80 m lång och väger 120 kg. Om du springer 10 km tre gånger i veckan behöver du byta skor snabbare än om du springer 5 km en gång i veckan.

Men hur vet du när det är dags för ett nytt par? Det finns ett antal (yttre) tecken och symtom som du kan hålla ett öga på:

Synligt slitage

Med synligt slitage ser man tydligt att skon är trasig på flera ställen. Tårna sticker ut genom ovandelen, tyget på insidan av hälen är trasigt eller det är mindre eller ingen profil under sulan. Du kan också lägga skorna platt på bordet Om du ser att skorna inte längre står upprätt, utan lutar inåt eller utåt, så måste de bytas ut.

Mindre studsande känsla

Löpskor ska i allmänhet ge tillbaka energi i viss utsträckning vid varje steg. Du vet den där fjädrande känslan när du tar steget till nästa steg. Om du inte längre upplever en hoppig känsla, utan det känns mer och mer som att trampa på platta skor, vet du att de är helt slut på gasen.

(muskel)smärta

Rutinerade löpare märker ofta att skorna är slitna när de plötsligt börjar få ont i knäet eller ryggen igen. Nya skor erbjuder perfekt dämpning och stötskydd, men efter ett tag börjar dämpningen slitas ut och det kan vara besvärande. Känner du plötsligt en oförklarlig värk redan i början av din löprunda, eller har du ont i musklerna längre än vanligt utan någon anledning alls? Då kan din dämpning vara sliten.

Hur länge håller löparskor?

Det finns alltså inget exakt antal kilometer eller tid som anger när du bör byta ut din sko, eftersom det beror på skon, bäraren, vilken typ av underlag skorna används på och din löpstil. I allmänhet är riktlinjen 750 km eller två år. Om du har sprungit 750 km med skorna kommer dämpningen att vara uttömd och sulan kommer också att vara utsliten. Efter två år har dämpningen hårdnat och blivit hård, så att skon inte längre absorberar stötar. Om du börjar springa med skor som har lite eller ingen dämpning kvar kommer du att märka det under din löpning, vilket ökar risken för skador och du vill naturligtvis undvika det oavsett vad.

Tips och verktyg

Det är bättre att förebygga än att bota. Du vill inte vara ur form för att du inte bytte ut dina skor i tid. Här är några praktiska tips för att du alltid ska kunna njuta av en smidig resa.

Spåra löpsträckan: I flera appar, till exempel Strava och Garmin Connect, kan du lägga till din sko. Dina skor kommer sedan automatiskt att läggas till vid varje löpning och hålla reda på hur många kilometer du har sprungit med dina skor.
Att vila: Precis som du behöver även din sko återhämtningstid. Om du springer flera gånger i veckan är det bra att köpa ett par andra löparskor så att du kan växla. Om du använder samma sko inom en kort tidsperiod kommer dämpningen att slitas ut snabbare.