• 30 Dagars öppet köp30 Dagars öppet köp
  • shippingFri frakt över 890 sek
  • kundserviceTelefonnummer: +46 (0) 31-788 10 33

Olika typer av träningspass för optimala resultat

8 May 2023
Olika typer av träningspass för optimala resultat

Variation i din träning

Oavsett om du springer en 5 km eller ett helt maraton är variation nyckeln! Variation i din träning bidrar till att förbättra dina prestationer, förebygga skador och naturligtvis till att hålla den rolig och utmanande. Vet du inte längre vad du ska göra? Vi har listat olika typer av träning för att ge dig mer insikt. Så läs och lär dig!

Intervallträning och fartleksträning

Det är inte bara viktigt att genomföra olika typer av träning, du kan också variera mycket inom ett och samma träningspass. Vid intervallträning växlar du höga ansträngningar med perioder av vila eller låg intensitet, till exempel genom att öka tempot under en kilometer och sedan ta en minuts vila. På så sätt förbättrar du din hastighet, din anaeroba kapacitet och förbränner kalorier. Fartleksträning liknar intervallträning, förutom att du får ännu större frihet att ändra hastighet. Oförutsägbarhet är nyckeln och gör det som känns rätt!

Tempoträning och träning i backar

Behöver du öka din snabbhet och uthållighet? Då är tempoträning ett utmärkt sätt att göra detta genom att springa i ett högt tempo under en tid. Det är viktigt att hålla samma tempo under hela löpningen, så att kroppen vänjer sig vid det och att den här farten känns som en barnlek. När du är redo för nästa utmaning kan du leta efter ett berg eller en viadukt att springa uppför. Detta är utmärkt för att förbättra din styrka, snabbhet och uthållighet eftersom du måste pressa dig själv mycket hårdare. Men är du väldigt skadebenägen? Lyssna då extra noga på din kropp - du har trots allt bara en.

Uthållighetslöpning och återhämtningsträning

Lång men effektiv, det är vad uthållighetslöpning står för. I den här träningsformen springer du många kilometer med en hjärtfrekvens på 70-80 procent. Löpningen kan kännas lätt med målet att förbättra din uthållighet och förebygga muskelstelhet. Sist men inte minst får återhämtningsträning inte saknas på listan, för utan återhämtning ingen utveckling! Se till att hålla metrarna och hjärtfrekvensen låg så att du aktivt kan återhämta dig från det träningsarbete du har utfört. På så sätt kommer du att vara redo att kämpa för en ny träningsvecka!