• 30 Dagars öppet köp30 Dagars öppet köp
  • shippingFri frakt över 890 sek
  • kundserviceTelefonnummer: +46 (0) 31-788 10 33

Så kan du springa säkert i mörkret

2 November 2022
Så kan du springa säkert i mörkret

Vintern har börjat och kvällarna blir mörkare. Tränar du vanligtvis på kvällstid under veckan? Då behöver du göra några justeringar för att kunna köra ditt varv.

Forskning från Athletics Union visar att många människor gillar att springa i mörker. Det är lugnare och du har vägen för dig själv. Ändå upplever människor ofta att det är osäkert att springa i mörker, vilket är anledningen till att man skjuter upp eller till och med hoppar över sina rundor. Tillsammans med Athletics Union har vi gått samman för att se till att alla löpare kan springa säkert ansvarsfullt. Vi hjälper dig att komma igång (i mörkret) med praktiska tips.

1.Välj den säkra vägen

Planera din löpning

Välj då de upptrampade stigarna med ljus och lämna de öde skogsstigarna, de mörka gränderna bakom dig. På kvällen är det bra om du rör dig på upplysta, välkända vägar, helst i ett livligt bostadsområde eller i en livlig stadspark. Planera din rundtur under dagen.

Meddela hemfronten att du ska ta en promenad och dela med dig av var du bor om det behövs. Ta ändå med dig telefonen. Bär helst inte hörlurar med musik på kvällen eller sänk volymen. På så sätt kan du själv vara uppmärksam på andra trafikanter.

Att springa tillsammans är roligare och säkrare än ensam

Ta med dig en löparkompis eller en promenad med hunden. Ta en provlektion i en friidrottsklubb eller löpargrupp. Då kan du vara säker på att vara i tryggt och gott sällskap.

2.Se till att synas i mörkret med kläder och accessoarer

Visa dig alltid i mörkret med praktiska tillbehör och kläder med integrerad belysning.

Tillbehör

Det finns många sätt att synas på i mörkret. Det finns reflexvästar, självlysande arm- och huvudband eller clips som du enkelt kan fästa på dina kläder. Det finns en lämplig lösning för varje budget.

Kläder med integrerad belysning

Sätt dig själv i rampljuset med smarta, bekväma kläder med integrerad belysning. Till exempel med klädkollektionerna ASICS Lite-Show. Tights, långärmat och jackor från dessa kollektioner har kontrastfärger och är fulla av reflekterande paneler och detaljer. När lampan väl är tänd är du väl synlig i skymningen och i mörkret.

3.Gå i en grupp

Vi vet att det är mycket trevligare att gå i grupp. Men det har också många säkerhetsfördelar. Utbildaren håller ihop gruppen och ser till att alla bär de nödvändiga ljusmärkena eller lamporna. Ni ser efter varandra och kan eventuellt styra trafiken vid ett övergångsställe. Och naturligtvis är det inte så lätt att förbise en massa löpare, till skillnad från en enskild löpare.

När du läser finns det många tips för att springa säkert och bekymmersfritt i mörkret. Det finns bara en tumregel för att springa i skymningen eller i mörker: gå alltid ut med ljus. Grupp eller inte grupp, sätt dig själv i rampljuset. Fortsätt att vandra bekymmersfritt i mörkret!