• 30 Dagars öppet köp30 Dagars öppet köp
  • shippingFri frakt över 890 sek
  • kundserviceTelefonnummer: +46 (0) 31-788 10 33

Skadeförebyggande Foam Roller

14 November 2017
Skadeförebyggande Foam Roller

Vad är en foam roller?

Foam roller använder du för att massera och strecha ut muskler och senor, lindra muskelspänningar samt lösa upp ärrvävnad. Foam roller är väldigt användbar för massage och återhämtning efter träning. Det finns en hel del olika foam rollers och skadeförebyggande redskap. Det bästa är att se till sitt behov och sedan prova sig fram för att se vad som passar din kropp bäst. Foam rollers och skadeförebyggande redskap  finns i flera olika utföranden, mjuka/ platta, hårda/ taggiga. Det finns även recovery bollar man kan använda för återhämtning och massagebollar för massage.

Har du trötta fötter efter långa löpturer?

Med en foam roller kan du massera fötterna själv genom att placera fötterna över foam rollern och rulla i den takt och styrka som du önskar. Foam rollern kan användas på alla de muskler som blivit utsatta under ditt träningspass, för snabbare återhämtning. Foam roller är även bra för vanlig massage vid smärta.

Idag har vi allt mer stillasittande arbete och många har därför smärta i nacke, axlar och ländrygg. Ta fram din foam roller och rulla den över utsatta områden för avslappning och massage.

Hur använder man en foam roller?

Har du aldrig provat innan så är det bäst att börja försiktigt. Gör kortare rullningar för att enklare hitta de ömma punkterna. I början kan du uppleva foam rollern smärtsam och det är vanligtvis för att du är ovan och spänner dig. Försök slappna av så gott det går trotts att det smärtar litegrann i dina ömma muskler, det kommer hjälpa! Använder du foam roller regelbundet så kommer kroppen att vänja sig vid känslan och du kommer istället uppleva det som väldigt avslappnande.

1. Börja med att slappna av. Ta några djupa andetag och försök slappna av så mycket du kan. Observera att det kan göra ont att foam rolla i början, men det ska aldrig göra så ont så du inte klarar av det.

2. Börja med att rulla på den ömma punkten långsamt fram och tillbaka, det gör att muskelspänningarna släpper.

3. När du har hittat den ömma punkten, behåll då positionen i 30-60 sekunder och fortsätt sedan att rulla fram och tillbaka.


Några tips för att undvika skador!

Foam roller är ett jätte bra redskap som kommer hjälpa dig och dina muskler mycket. Men det finns några saker att tänka på så att du inte skadar dig.

• Du kan med fördel rulla även några minuter innan träning. Det hjälper dina muskler att värma upp och gör dina muskler längre. Det minimerar risken för skador och ökar prestationen.

• Rulla max 30-90 sekunder med 10 minuters streching mellan varje. Du kan upprepa upp till tre gånger per område. Hjälper inte detta för din smärta kan det vara läge att söka läkarhjälp.

• Nybörjare rekomenderas att använda en mjukare foam roller med en slät yta. I takt med att kroppen vänjer sig kan man succesivt byta upp sig till en hårdare och taggigare foam roller.