• 30 Dagars öppet köp30 Dagars öppet köp
  • shippingFri frakt över 890 sek
  • kundserviceTelefonnummer: +46 (0) 31-788 10 33

Smärta under foten?

17 July 2019
Smärta under foten?

Du har en behaglig löprunda och nästa dag vaknar du med smärta under din fot. Vad man ska göra?

Liksom alla löpare vill du inte ha skador. Det vanligaste sättet att ta reda på vad som orsakar smärtan är idag att Googla frågan. Resultat av sökning: ca 3.080.000 resultat (0,40 sekunder) (källa: Google)

Många skador känns på någorlunda samma sätt, men de ska behandlas olika. Här kan du läsa de tre vanligaste orsakerna till smärta underfoten och den senaste behandlingsmetoden.

1) Fasciitis plantaris

Plantar fascia är ett band av fibrös bindväv som sträcker sig från hälbenet till fotsulan. Stress från mekaniska aktiviteter, en skada eller överanvändning kan göra att din plantar fascia blir inflammerad vilket skapar smärta. Plantar betyder botten av foten; fascia är en term för den typ av fibrös bindväv som finns i hela kroppen; fasciit avser inflammation i fascian vävnad.
Plantar fasciit är definitivt annorlunda än hälsporre men upplevs ofta på liknande sätt. Plantar fasciit bör behandlas annorlunda och det nya är EPTE.behandlingar som visat sig vara jätte effektivt. EPTE är en ny lovande elektroterapi-behandlingsmetod vid akuta, subakuta och långdragna smärttillstånd och skador i sena och ligament.

2) Hälsporre

Hälsporre är en förkalkning av hälbenet som pressar mot / eller plantar fascia. Detta kan ofta demonstreras genom ultraljudsundersökning eller med en röntgenstråle. Behandling består av speciella sulor eller möjligen shockwave.

3) Akillessenan

Många tror att Akillessenan stannar bakom hälbenet. Det finns fibrer som är fastsatta under hälbenet och kan därför orsaka smärta under foten. Det kan därför vara en idé att behandla akillessenan så kan problemen under foten försvinna..

De vanligaste besvären beskrivs här ovan som topp 3. Forskning, diagnostik och målinriktad tillämpad terapi är användbart om du får någon av ovanstående problem. Om du efter mer än 14 dagar fortfarande har ont, och du har läst alla 3,08,000,000 tips som finns på Google, då kan det vara hög tid att kontakta en fysioterapeut. Hitta någon som specialiserar sig på att smärta förknippat med löpning och som kan komma till en lösning genom ultraljud, EPTE eller shockwave.

Daniel van Gool Manueel therapeut MSc.