• 30 Dagars öppet köp30 Dagars öppet köp
  • shippingFri frakt över 890 sek
  • kundserviceTelefonnummer: +46 (0) 31-788 10 33

Testade: Shokz Openrun Pro

12 January 2023
Testade: Shokz Openrun Pro

När jag fick chansen att testa den nya Shokz Openrun Pro från Runningdirect.se.se blev jag genast glad. Jag har tidigare sprungit med speciella öronproppar, men dessa började göra ont efter ungefär en halvtimme. Den enda stora nackdelen är att jag börjar svettas efter 1,5 km och att öronsnäckorna då hoppar ut ur örat. Att springa med hörlurar som faller över örat kändes inte bekvämt för mig, så vem vet, kanske Shokz Openrun Pro kan vara lösningen.

Uppackning och installation

Hörlurarna levereras i en robust låda med ett förvaringsfodral, laddare och Shokz Openrun Pro-hörlurarna. Förvaringsfodralet är tillverkat av ett robust material som är slitstark, vilket är nödvändigt eftersom hörlurarna ser lite ömtåliga ut vid första anblicken. Laddaren kan anslutas till hörlurarna med hjälp av en magnetisk anslutning och fungerar med en usb-kabel. Installationen gick ganska smidigt, det handlade om att hålla in volymknappen i några sekunder. Indikatorn på hörlurarna börjar blinka och nu kan min telefon lätt hitta dem via Bluetooth-funktionen.

Drift och ljud

Innan jag började använda den testade jag den hemma. När Shokz Openrun Pro var installerad slog jag på Spotify på min telefon och som väntat kom ljudet ut direkt. Det speciella med Shokz-produkterna är att de inte faller över dina öron, utan använder Bone Conduction Technology. Detta innebär att ljudet överförs längs kindbenen, snarare än genom luften. Precis som med traditionella hörlurar. Du hör alltså ljudet lika bra som normalt, men du får också med en hel del av det omgivande ljudet. Jag hade aldrig upplevt detta tidigare och tyckte att det var något alldeles speciellt och blev förvånad över hur rent ljudet kom till mig. Jag märkte genast att när jag ställer ljudet på telefonen till max blir det lite obehagligt. Det var som om jag stod mot en ljuddosa som var för högljudd. Men vid normala ljudnivåer är det en trevlig upplevelse. Hörlurarna har tre knappar, två för att styra volymen (+-knappen är också direkt på-knappen). Den tredje knappen är till för att hoppa över spår, pausa dem eller för att ta upp telefonen när du får ett samtal. Passformen var lite svår att bedöma, men jag testade den på fyra olika huvudstorlekar (inklusive min 6-åriga dotters) och den satt bra på alla.

Samtal

Att ringa är inte något jag brukar göra när jag kör, men jag ville naturligtvis inte lämna denna funktion otestad. Så jag testade detta också, inte under löpning utan under cykling. Trots att jag hade motvind sa min samtalspartner att jag kunde förstås mycket bra. Så även här klarade Shokz Openrun Pro testet utmärkt.

Användning vid löpning

Efter köksbordstestet och cykeltestet var det dags för den riktiga grejen, en runda löpning. Jag var i förväg rädd att hörlurarna skulle skaka eller röra sig lite när jag sprang, men det var inte så farligt. Knapparna för att hoppa över och höja musiken var lite svårt att förstå till en början, men när jag väl fick ordning på dem fungerade det också bra. För mig var det en trevlig upplevelse att slippa trycka in hörlurarna i mitt svettiga öra varannan minut. Det faktum att den är helt trådlös är också definitivt trevligt. Eftersom örat inte är täckt får du också in mycket mer omgivande ljud. Det gillar jag, för det gör det mycket säkrare att springa, och det ger mig också en sorts frid (fågelsång och vinden i träden). Jag kan bara tänka mig att det är kontraproduktivt om du vill använda dem för att göra koncentrerat arbete på kontoret.

Slutsats

+ Sitter bekvämt
+ Bra ljud
+ Du kan fortsätta att höra omgivande ljud
- Eftersom du fortsätter att höra omgivande ljud är den inte bullerdämpande.

Allmänna specifikationer

  • Förstklassig ljudkvalitet med förstärkt basPremium ljudkvalitet med förstärkt bas
  • Batteri: 10 timmars batteritid för musik, samtal + snabbladdning (laddar inom 5 minuter, du kan använda den igen i 1 ½ timme
  • En IP55-klassificering garanterar tuffa lurar som tål både regn och svett.
  • Vikt: 29 gram