• 30 Dagars öppet köp30 Dagars öppet köp
  • shippingFri frakt över 890 sek
  • kundserviceTelefonnummer: +46 (0) 31-788 10 33

Spring snabbare med de här tipsen

7 April 2023
Spring snabbare med de här tipsen

Alla som har sprungit under en längre tid blir snabbt bekanta med fenomenet med att (bryta) PRs.  Från en snabbare 5:a till en ännu snabbare 10:a, halvmaraton inom 2 timmar eller, för de snabbaste av oss, maraton under 3 timmar. Som löpare kan du aldrig springa tillräckligt fort, så vi hjälper dig gärna med frågan: Hur kan jag springa (ännu) snabbare?

Med 7 tips hjälper vi dig att få ett snabbare tempo i ditt personliga lopp som definitivt kommer att hjälpa dig att slå alla dina egna rekord. Är du redo att öka farten? Då kör vi!

1.Öka hastigheten

Du kommer inte att springa snabbare genom att göra samma varv i samma takt om och om igen. För att springa snabbare måste du faktiskt springa snabbare då och då.  Ett sätt att göra detta är att schemalägga veckovisa intervaller. Istället för att springa i samma hastighet under hela varvet kan du bygga in till exempel 10 explosiva sprintar på 200 meter med perioder med långsammare tempo däremellan. Gör dig redo för hög puls och utmattning, men det kommer definitivt att göra dig snabbare.

2.  Långsam löpning

Gör långsam löpning dig snabbare? Ja! En lång långsam distanslöpning, även känt som Long Slow Distance, gör underverk. Genom att springa i ett relativt långsamt tempo ser du till att din kropp vänjer sig vid en viss ansträngning utan att bli utmattad

Välj helst en fin runda, så att du kan se dig omkring med ro och ha all tid att njuta. Tips: Spring inte ett helt maraton direkt, utan utöka distansen steg för steg.

3. Förbättra din uthållighet

Högre hastigheter kräver högre intensitet. Om du vill hålla det höga tempot längre måste du förbättra din uthållighet. Det kan du göra genom att lägga till intervaller och sprintar i din träning, men det finns även andra sporter som kan förbättra din uthållighet tex spinning, HIIT, cykling i minst 20 km/h eller simning i bröstsim.

4. Styrketräning

Det finns en anledning till att sprinters lår är en stor muskel. Alla som vill bli snabbare behöver muskler. Var annars kommer all den explosiva kraften ifrån? Vilka muskler ska du träna för att bli snabbare på löpning? Dina benmuskler, men glöm inte bort din core. Genom att träna båda muskelgrupperna kan du hämta mer kraft från kroppen och du kommer att springa effektivare. Så gör knäböjningarna, utfallen och magövningar på gymmet och är du inte fan av gymmet så kanske du kan testa pilates.

5. Avslappning

Med smidiga muskler springer du mycket bättre än stela muskler. Så hoppa inte över uppvärmningen med övningar där du värmer upp musklerna för det som komma skall. Allt från en rask promenad till hopp och utfall. Gör det som känns bra för att göra dina muskler redo för loppet. Gå en stund efter din löprunda och som avslutning, ta hand om dina muskler efteråt med skumrullar och återhämtningsmuskelgel för en snabb återhämtning.

6. Ta hand om dig själv

Att öka tempot är ingen lätt uppgift. Du måste gå hela vägen då och då och det kräver mycket av dig. Ta därför hand om dig själv och din kropp; du behöver inte gå till ytterligheter varje gång. Planera in återhämtningstid mellan dina träningsrundor för att ge dina muskler och dig själv vila. För även i vila blir du starkare! Dessutom är det förstås aldrig en dålig idé att äta hälsosamt och du kan eventuellt skämma bort din kropp med avslappnande fotgeler. Om du vill träna varje dag kan du variera dina löpardagar med mindre intensiva aktiviteter som promenader eller yoga.

7. Prova något nytt

Prova ett par lättare löparskor. En liten skillnad i vikt kan göra stor skillnad. Märken som HOKA, Saucony, New Balance, ASICS och Nike har speciella tävlingsmodeller i sina kollektioner som är gjorda för att tävla med. Överväg löparskor med en kolfiber. Carbonplattan aka fjädern får dig framåt med varje steg.

Det finns självklart många fler tips för att hjälpa dig att bli snabbare, men med dessa tips är en ny PR i sikte. Och oavsett om du är 10 sekunder snabbare, 2 minuter, 20 minuter eller fortfarande föredrar att hålla dig till dina rundor. Vi uppmuntrar dig till varje steg på vägen!