• 30 Dagars öppet köp30 Dagars öppet köp
  • shippingFri frakt över 890 sek
  • kundserviceTelefonnummer: +46 (0) 31-788 10 33

Tips inför Stockholm Marathon

29 May 2019
Tips inför Stockholm Marathon

Några av våra bästa tips inför Stockholm Marathon 2019!

Du har säker hört många av dessa förut, men de tåls att upprepas. Inför ett stort lopp är det lätt att nervositeten tar över och man glömmer de små enkla sakerna. Har du koll på nedan samt din egna checklista så kommer årets Marathon gå som en dans. Det finns stunder då du kommer vara trött och likaså dina medlöpare. Sänk farten, peppa andra och ta emot pepp ifrån dina medlöpare. Tillsammans blir löpningen så mycket roligare!

Var på plats i god tid!

Första start i Stockholm Marathon går 12.00, men det är mycket som ska hinnas med innan dess. Du ska ta dig till startområdet, värdesaker ska lämnas in, energigeler ska packas ner i fickor och toabesök ska klaras av. Och tro oss- detta är inte en dag du vill stressa, utan se till att vara i god tid för bästa upplevelse.

Tänk ut din klädsel i förväg

Såvida det inte är extrema väderförhållanden så lär du inte behöva långa tights eller långärmad tröja. Klä dig lätt, under ett marathon håller du oftast högre tempo än under vanliga långpass så du kommer att bli varm, det gäller bara att acceptera att du kanske fryser lite de första kilometerna. Här hittar du de bästa löparkläderna.

Frukost och mat

Frukosten bör du ha ätit färdigt runt klockan åtta på morgonen, så att kroppen hinner smälta maten och du kan ägna tiden fram till start åt sista laddningen med sportdryck (ca en liter, ta en sipp med jämna mellanrum och sista sippen en timme före start). Se bara till att inte dricka för mycket så du rubbar saltbalansen i kroppen. Ett mellanmål i form av energibar eller frukt är också bra att få in. Det ser just nu ut att bli perfekt löparväder med lagom värme – så du behöver inte överdriva vätskeintaget.

Säkra chipet

Utan chip ingen tid – så säkra gärna in chipet i skosnörena. Och knyt skosnörena ordentligt – detta kan inte nog upprepas eftersom du inte vill behöva stanna under loppet för att fippla med sådant. 

Vätska under loppets gång

Vid vätskekontrollerna serveras drycken i muggar och det effektivaste sättet att tömma dem är att trycka ihop muggen på mitten och dricka ur den som en ”pip”.

Ta de lugnt i starten

Vi vet att detta låter tjatigt men så viktigt att tänka på. De som lyckas bäst på maran springer i ett jämnt tempo och i bästa fall klarar de även en negativ split – alltså att springa andra halvan snabbare. Detta kräver att du går ut lugnt och inte låter dig dras med i den allmänna rusningen efter att startskottet har gått. Ha is i magen och se de första kilometrarna som uppvärmning. Känslan att ha krafter kvar på slutet och plocka löpare för glatta livet är enormt upplyftande!

Ha kul och var en sjyst medlöpare

Vill du ta det lugnare – håll till höger och låt snabbare löpare passera. Du har allt att vinna på att vara en sjyst medlöpare, när tröttheten börjar komma är det skönt att kunna växla några ord och få pepp av andra löpare omkring dig. Kom ihåg: de flesta är lika trötta som du. Glöm inte att ha roligt!

Haka på farthållarna

Det finns farthållare för olika sluttider på maran – varför inte haka på dem? Du känner igen dem på de färgglada ballongerna som det står olika sluttider på. Ofta är det väldigt trevliga människor som agerar farthållare och de gör allt för att peppa dig så mycket som möjligt.

Bra jobbat! Nu får du fira

En mara som Stockholm Marathon är en upplevelse för livet! Insup stämningen som bara infinner sig på stora lopp och NJUT av publikstödet och energin från medlöparna. Fira målgången med något riktigt gott och unna dig sedan ordentligt med vila!

Sist men inte minst - STORT LYCKA TILL!