• 30 Dagars öppet köp30 Dagars öppet köp
  • shippingFri frakt över 890 sek

Trailrunning för nybörjare, vad ska man tänka på?

8 November 2022
Trailrunning för nybörjare, vad ska man tänka på?

Trailrunning är populärare än någonsin, den här formen av löpning är mycket mer äventyrlig och skiljer sig mycket från de dagliga löprundorna på asfalterade stigar. Du springer på en annan typ av väg som kräver en anpassad löpstil. Du måste också anpassa din löparutrustning till den här typen av löpning. Du kan läsa allt om vad du ska tänka på när du börjar springa på en stig här.

Vad är trailrunning?

Trailrunning är att springa på naturstigar. Om du snart ska springa en trailrunning kommer du att upptäcka att denna form av löpning är mycket mer utmanande och teknisk än ett vanligt varv. Vid trailrunning är 80-90 % av stigarna off road. Du korsar skogar, springer genom ljung och dyker bokstavligen ner i naturen. Trailrunning är därför den perfekta omväxlingen från den vanliga löprundan och det perfekta sättet att utforska miljön på nytt. Nu när du vet vad trailrunning är, det är dags att anpassa din löpstil och din utrustning.

Trailrunning för nybörjare, vad ska man tänka på?

Om du precis har börjat med trailrunning måste du anpassa din löpstil avsevärt i enlighet med detta. Kanske är du redan van vid att springa 10 km på en timme eller så är du en av de krigare som har sprungit ett maraton. Det är viktigt att dosera din energi under en terrängkörning. På vägen kommer du att stöta på många gropar, trädrötter, kullar, vattenpölar och lös sand, så varva sprintar, klättrar och hoppar regelbundet med nedförsbackar och långsam löpning. Håll huvudet högt, använd händerna och ta större steg, eftersom risken att snubbla ständigt lurar. Därför väljer inte bara nybörjare utan även erfarna idrottare att genomföra en klättring medan de går. Det är ingen stor grej! Tiden är trots allt ingen fråga om trailrunning. Denna form av löpning handlar om att njuta av naturen och miljön.

Tips! När du springer i uppförsbacke, se till att du skjuter av med händerna på låren. Detta sparar muskelkraft i benen och ger mycket arbete åt din core.

Vad ska jag tänka på när jag köper trailrunningskor?

Nu när du har en tydlig bild av vad du ska tänka på innan du börjar springa kommer den roliga delen. Det är dags att köpa rätt skor! Precis som på banan kräver trailrunning en annan typ av löparsko på grund av det annorlunda underlaget. De tre faktorer som du bör vara särskilt uppmärksam på är sulans profil, överdelen och dämpningen. Typen av underlag är avgörande för att välja rätt yttersula med en profil som ger optimalt grepp och dragkraft. Risken för våta fötter? Då kan du dra nytta av en snabbtorkande överdel eller skor med GORE-TEX.

Kläder och användbara tillbehör för trailrunning

Nu kan du köpa rätt skor. Komplettera din outfit med rätt kläder och praktiska tillbehör. När det gäller kläder kan du till exempel tänka dig ett silikongrepp på låren på en löparbyxa för att göra det lättare att skjuta av. Leta efter vattentäta löparjackor och löpartröjor med hög andningsförmåga. Trailstrumpor rekommenderas också för extra dämpning och stöd för fotvalvet.

Banor för trailrunning är utmanande och varierande, så du vet inte alltid vad du har framför dig. Ta alltid med dig mat och dryck på vandringsleden med hjälp av praktiska ryggsäckar, vattenflaskor, västar och andra vätskebälte. Det hjälper dig att hålla energinivån uppe.

Välj bland en stor samling trailrunningskor, kläder och tillbehör från märken som ASICS, Nike, Saucony och Compressport. Dessa produkter har alla möjliga användbara tekniker som gör ditt liv lite enklare.

Nu är du redo för trailrunning, njut av ditt terrängäventyr!