• 30 Dagars öppet köp30 Dagars öppet köp
  • shippingFri frakt över 890 sek
  • kundserviceTelefonnummer: +46 (0) 31-788 10 33

Vila mycket viktigt i träningen

7 July 2014
Vila mycket viktigt i träningen

För att bli en bättre löpare är vila en väldigt viktig del. Under vila efter en aktiv träning återhämtar sig kroppen bättre och du kommer till toppnivå snabbare igen.
Återhämtningsprocessen kallas också överkompensation.

Aktivitet och vila


När vi talar om löpning, fokuserar vi direkt på aktiv träning dvs fysisk ansträngning.
Vila är en viktig del av din träning. Forskning har visat att det finns ett tydligt samband mellan hur mycket vila du tar och ditt resultat.
Under varje träning löper din kropp runt på "skadestånd". Vila, och i synnerhet sömn gör att kroppen återställer sig snabbare och på ett effektivt sätt. Om du inte tar tillräckligt med tid att vila och låta kroppen återhämta sig, kan det bli överbelastningar som gör att skador och sjukdomar uppstår.

Överkompensation


Det finns en annan anledning till varför vila är så viktigt för idrottare. Om kroppen har återhämtat sig fullständigt kan du ta din träning ett steg längre. Tänk långsiktigt med din träning och ha tålamod. Och ha alltid med vila i din planering.

Återhämta kroppen efter stimulation


Som beskrivits ovan, är det viktigt att återhämta kroppen ordentligt och fullständigt, samtidigt som man fyller på med nödvändiga näringsämnen. De viktigaste närningsämnen för återhämtning är proteiner. Så fyll på med proteinrika ämnen: Magert rött kött, kyckling och fisk är bra källor till protein. Är du vegetarian? Ät då mycket bönor, linser, quinoa, tempeh eller tofu.

Generellt rekommenderas det att varje vecka ta en hel dags vila för att återhämta kroppen. Det är viktigt att ta med vila i ditt träningsprogram och utforska vad som är den bästa vilan för just dig. Den ena behöver mer sömn än andra exempelvis.

Träningstips och vila


Här är några användbara tips för att se till att träning och vila går bra ihop.
- Per vecka minst en hel dag av vila
- Variera löptempot under veckan och aldrig två dagar i rad av tung träning.
- Vart andra till tredje vecka, planera en lättare träningsperiod.
- Ät tillräckligt med proteiner.