• 30 Dagars öppet köp30 Dagars öppet köp
  • shippingFri frakt över 890 sek
  • kundserviceTelefonnummer: +46 (0) 31-788 10 33

Vilket tempo ska jag springa i?

29 December 2021
Vilket tempo ska jag springa i?

Om du inte har någon erfarenhet av löpning är det förståeligt att du kan ha svårt att bestämma vilket tempo du ska springa i. Lyckligtvis kan du själv avgöra detta och springa i en takt som passar dig. Men hur kan du vara säker på att du inte blir alldeles för andfådd efter bara fem minuter? Vi har listat de mest användbara tipsen för dig.

1. Se till att du inte springer för snabbt i början

Oavsett om du tränar eller springer ditt första lopp är det viktigt att du inte går ut för hårt. Se till att du väljer ett behagligt tempo som du vet att du lätt kan hålla. Har du precis börjat med löpning? Ju långsammare desto bättre är den allmänna tumregeln här. Om du är nybörjare bör du fokusera mer på att öka distansen. Att springa snabbare kommer senare!

2. Olika tempon vid olika typer av träning

Självklart beror tempot du springer i även på vilken typ av träning. Se till att du springer och löptränar i ett jämnt och behagligt tempo. Du bör kunna prata, korta meningar, utan att låta för ansträngd. Om du märker att du är för andfådd kan du dra slutsatsen att detta tempo, inte ännu, är något du kan hålla en länge tid. Fokusera på din andning och var uppmärksam på din hållning.

 

Du kan öka tempot när du tränar intervallträning. Under dessa träningspass växlar du korta pauser med träning, som kräver mycket ansträngning, med korta pauser. De korta pauserna består av lugn jogging eller promenader. Se till att du inte bara går under pausen, eftersom du måste kunna hålla samma tempo på alla intervaller. Under träningen ökar tröttheten. Ett tempo som känns lätt i början kan kännas mycket jobbigare i slutet av träningspasset. Det är därför klokt att bara öka farten i slutet om du fortfarande har energi kvar.