• 30 Dagars öppet köp30 Dagars öppet köp
  • shippingFri frakt över 890 sek
  • kundserviceTelefonnummer: +46 (0) 31-788 10 33

Varför ska jag använda löparskor?

17 August 2021
Varför ska jag använda löparskor?

Varför ska jag använda löparskor?

Varför ska jag använda löparskor? Detta är en vanlig fråga bland nybörjare. Löparskor är av stor betydelse när du springer och att välja rätt skor är minst lika viktigt. Löparskor är viktiga eftersom dina leder får mycket att hålla igång medan du springer. Löpning sker ofta på en hård yta och för varje stöt du gör med marken får alla dina leder och knän utstå belastning. För att absorbera denna belastning är det viktigt att du använder skor med bra dämpning. Normala sportskor har ofta ingen eller för lite dämpning för att kunna använda dem för löpning. Löparskor är specialtillverkade för att du ska springa så säkert och effektivt som möjligt. Det finns olika typer av löparskor, nämligen Road, Race, Trail och Track. Road och Race är de två typerna av skor som används för asfalterade vägar, och i denna kategori är det också viktigt att se om du behöver en neutral sko eller en Antipronation sko.

Neutral eller Antipronation sko.

Behöver jag neutrala löparskor eller löparskor mot överpronation. Detta är något som många löpare undrar. Den sko du är i behov av avgörs i hur ditt löpsteg är när du springer. Vi talar om överpronation när foten lutar för mycket inåt. Som ett resultat bärs mycket av vikten av fotens insida. Denna uppgörelse kan leda till olika skador, därför är det väldigt viktigt vid överpronation att använda rätt sko som ger foten rätt stöd.

När det handlar gäller neutral uppgörelse är det när du har ett normalt löparsteg. Där du inte lägger högre eller extra belastning på insidan av foten och är därför inte heller i behov av extra stöd. I det här fallet kan du titta på neutrala löparskor. Om du har några tvivel om din uppgörelse är du välkommen att kontakta oss, våra specialister hjälper dig gärna om detta.

Komfort

Förutom att löparskor är bra för stöd och dämpning är löparskor helt enkelt också mycket bekvämare än vanliga skor. Dämpningen men också materialen som används i skorna gör din löpupplevelse så bekväm som möjligt, det är verkligen som natt och dag!

Vilken storlek på löparskor behöver jag?

Löparskor är ofta lite mindre än dina vardagsskor, därför rekommenderar vi att ta ungefär en storlek större än din vanliga storlek. Så om du normalt skulle ha storlek 42 så tar du löparskor i storlek 43, naturligtvis är detta inte en garanti för rätt storlek utan en bra indikation. Varje märke och alla modeller av skor är olika så det finns ingen gyllene regel när det gäller att välja din storlek, lyckligtvis på Runningshop kan du alltid prova dina skor hemma och eventuellt byta ut dem gratis när skon inte passar.

Wrap up

En löparsko erbjuder mycket mer dämpning än en vanlig (sport) sko. Detta är viktigt för att absorbera de slag som dina leder får vid varje landning du gör på marken. Detta innebär att löparskor också är mycket bekvämare än vanliga (sport) skor. När det gäller storleken, ta ungefär en storlek större än dina vardagsskor. Det är också viktigt att ta reda på om du behöver en neutral eller antipronationssko. Detta har att göra med hur din fot landar (löparsteg) när du springer. Om du fortfarande har frågor är du välkommen att kontakta vår kundservice, våra specialister hjälper dig gärna!