• 30 Dagars öppet köp30 Dagars öppet köp
  • shippingFri frakt över 890 kr

Löparskor med carbon 

Löparskor med en carbonplatta i sulan har varit heta under det senaste året och håller verkligen på att bli ett begrepp i löparvärlden. Särskilt tävlingslöpare vill inte längre springa utan en löparsko med kolfiber, eftersom de hjälper att sätta ett nytt personligt rekord på favoritdistansen. När kan man börja springa med en sko med kolfiber? Passar den här skon alla? De är inte gratis, så vi förstår mycket väl att du har frågor om dessa löparskor. 

 

2017 var Nike det första märket som tillverkade en sko med en carbonplatta. De upptäckte att det var 4 % effektivare att springa med den här skon än med någon annan tävlingssko som märket har. Dessa 4 % återspeglades i skonamnet: Nike Vaporfly 4%. Skorna har en carbonsula i full längd. Detta, tillsammans med responsiv dämpning, ger en ny supersnabb sko. Numer tillverkar även märken som Saucony, adidas, HOKA och ASICS skor med carbonsula. 

Fördelarna med en carbonplatta 

Men vad är det som gör carbonlöparskor så speciella? Först och främst är det vikten. Carbonplattan i skorna är mycket lätt. Därför kostar löprundan dig relativt lite energi. Det innebär att det är lättare att springa längre eller snabbare. Dessutom har carbonsulan en slags fjäderfunktion. 

Tanken bakom denna är att den ger tillbaka energi och underlättar extra stimulans under steget. En viktig sak att tänkta på är att du måste ha rätt lägsta hastighet för att carbonplattan ska kunna göra sitt jobb. När du springer lite snabbare landar du mer på framfoten. Skor med en carbonsula är därför främst avsedda för snabba lopp. 

 

Letar du efter löparskor i kolfiber har du kommit till rätt ställe här på RunningDirect. Vi har skor med carbonsula från märken som Nike, ASICS, adidas, HOKA, Saucony med flera.