• 30 Dagars öppet köp30 Dagars öppet köp
  • shippingFri frakt över 890 sek
  • kundserviceTelefonnummer: +46 (0) 31-788 10 33

Varför löpning är bra för dig

3 February 2023
Varför löpning är bra för dig

Mindre stress, färre kilon och färre sjukdomar. Det är bara några av de många skälen till varför löpning är bra för dig och du bör börja eller definitivt inte sluta genast. Men det finns många fler fördelar och därmed skäl att ta sig upp ur soffan nu och springa en runda i den friska naturen. Du kan läsa om dem här.

Visste du att: Femton minuters löpning per dag räcker för att få en positiv effekt på din kropp och ditt humör? Du har förmodligen de 15 minuterna någonstans.

Ta itu med överflödiga kilon

Det kräver mycket ansträngning av dig och är därför perfekt för att snabbt gå ner i vikt eller behålla vikten. Med ett varv på bara 30 minuter kan du lätt förbränna 500 kcal! Du får också en viss utbrändhet efter loppet och du behöver inte göra något mer för det.

Låt dina lyckohormoner arbeta övertid

Regelbunden löpning förbättrar ditt humör och minskar din stressnivå. Du behöver inte ens springa riktigt fort för att göra detta, din kropp kommer att producera endorfiner efter ett tag oavsett tempo. Din naturliga stressdödare. Endorfiner gör att du känner dig lugnare i huvudet, så att du kan roa dig mer. Träning gör också att din kropp producerar dopamin som gör dig glad och ger dig mer energi. Har du precis avslutat en halvtimmesrunda eller ett halvmaraton? Då blir resultatet ett gott humör!

Det gör dig stramare, bättre och starkare.

Genom att springa varje vecka går du ner i vikt och fettet gör plats för muskler. Dina ben- och skinkmuskler blir starkare och även din kärna får en nytändning. Gör dig redo för smalare höfter, en spänd mage och med lite extra styrketräning är din Fit-kropp i sikte.

Det är sömnframkallande

Löpning ger dig en daglig energiboost, men det är också mycket sömnframkallande. Eftersom löpning kräver mycket ansträngning behöver din kropp och ditt sinne återhämtningstid, och det fungerar bäst när du sover. Tips: Undvik intensiva löprundor på kvällen. Din kropp är fortfarande i full gång efter att du har sprungit, vilket faktiskt hindrar dig från att sova.

Mer energi och bättre kondition

När du börjar springa för första gången tror du förmodligen inte att det är bra för ditt hjärta och din kondition. Men det motsatta visar sig efter ett tag. Med regelbunden löpning stärker du din hjärtmuskel och ökar dess syreupptag. Din kropp vänjer sig också vid en högre energiförbrukning, vilket gör att dagliga aktiviteter kräver mindre ansträngning och ger dig mer energi.

Minska risken för sjukdomar och besvär

På lång sikt har löpning kanske de viktigaste effekterna. Forskning har visat att löpare löper mindre risk att drabbas av lunginflammation, njur- och hjärtsjukdomar och typ 2-diabetes. Denna sport bidrar också till att sänka högt blodtryck, vilket är viktigt för att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar.

Att må bra, sova bra, ha en vältränad kropp och vara mindre sjuk. Det finns många skäl att springa ut på en gång. Naturligtvis ska du göra detta med ett par bra löparskor för att undvika skador och hålla i gång med hjälp av det här praktiska schemat.